Svensk studie talar om fördelarna med artificiell intelligens
En stor rapport har försäkrat det svenska samhället om att artificiell intelligens kommer att vara en positiv förändringskraft trots rädsla för förlust av arbetstillfällen
En studie av forskare vid Sveriges prestigefyllda Handelshögskolan i Stockholm (SSE), som ser framåt på artificiell intelligens (AI), maskininlärning och robotiks sannolika inverkan på människors liv, borde lugna nerverna hos ekonomiska planerare och privata medborgare.
SSE-studien The substitution of work drog slutsatsen att införandet av automationsteknik kommer att ske gradvis, och att den långsiktiga potentialen för samhället är att skapa jobb snarare än att förlora jobb.
Studien tog den grundläggande uppfattningen att potentialen att automatisera icke-rutinmässiga uppgifter sannolikt kommer att förbli begränsad.
Detta är den femte rapporten som produceras inom SSE:s treåriga forskningsprojekt, ” Internet och dess direkta och indirekta effekter på innovation och svensk ekonomi “. Projektet finansieras av Sveriges Internetstiftelse, Internetstiftelsen i Sverige .
I sin kärna undersökte SSE-rapporten den potentiella långsiktiga effekten av AI, maskininlärning och robotteknik på det allmänna området för ersättning av arbetskraft.
“Vi fann att tekniska framsteg sannolikt inte kommer att resultera i massarbetslöshet”, säger Jochem van der Zande, en av de fyra forskarna bakom SSE-studien . “Det kommer snarare att leda till ett intensivare samarbete mellan människor och maskiner på ett sätt som kommer att ändra fokus på mänskligt arbete.”
Studien inkluderade en konsekvensanalys av ny teknik och deras sannolika påverkan på svensk ekonomi. Den drog slutsatsen att även om förändringar kommer att genomsyra näringslivet och påverka hur organisationer och deras anställda fungerar, är det osannolikt att automatiseringen av enskilda aktiviteter kommer att ersätta majoriteten av arbetsroller och funktioner som finns på plats idag.
I sina egna planeringsstrategier för ekonomin ser den svenska regeringen fördelar i jobbens ständigt föränderliga karaktär på allt mer teknikdrivna arbetsplatser. Det finns en acceptans för att fler rutinuppgifter kommer att ersättas av maskiner, men det finns en grundläggande övertygelse om att människor i framtiden kommer att arbeta närmare med maskiner snarare än att ersättas av dem.
– Vi ska inte vara för rädda för förändringar, säger Ylva Johansson, arbets- och integrationsminister . ”En del gamla jobb kommer att försvinna, men nya jobb kommer att dyka upp. Fråga vilken fackföreningsledare som helst i Sverige om de är rädda för förändringar och det universella svaret kommer att bli ett fast nej. Fackliga chefer är mindre rädda för nya metoder än för gammal teknik.”
SSE-studien identifierade utrustningstillverkning, transport, storhandel, lager och partihandel som de sektorer som mest sannolikt kommer att ersätta mänskliga arbetare med AI och robotautomation.
Tekniska utmaningar kvarstår
Men betydande tekniska utmaningar för massautomatisering förblir olösta, enligt SSE-studien. Datorer kan mycket väl vara bättre på att snabbspåra uppgifter, som att hämta information från databaser, men de saknar kapacitet och sofistikering för att konkurrera med mänsklig kreativ intelligens .
Datorer saknar också rutinproduktion av idéer och konceptuellt tänkande. Människor presterar också bättre i välbekanta bullerrika arbetsmiljöer, såsom tillverkningshallar, restauranger och flygplatser.
Maskiner saknar också sociala och känslomässiga förmågor, även om framsteg inom AI och maskininlärning tyder på att klyftan minskar. SSE-forskarna sa att, baserat på den nuvarande takten av tekniska framsteg, skulle många delar av gapet mellan sociala och känslomässiga förmågor effektivt kunna elimineras om 20 till 30 år.
“Kreativ intelligens är nyckeln – och det är för närvarande en av de svåraste funktionerna att automatisera”, sade rapporten. “För att vara kreativ måste man kunna göra nya kombinationer av välbekanta begrepp, vilket kräver en rik mängd kunskap.”
Sveriges ostoppbara marsch mot integrationen av AI, maskininlärning och robotteknologier drivs av industrin. Svenska företag hoppas att automatisering ska ge ett nytt dynamiskt verktyg som hjälper dem att konkurrera med varor och tjänster som produceras på lågkostnadsarbetsmarknader i Asien och Östeuropa.
Senaste siffror från Sveriges Närings- och innovationsdepartement visar på ett högt stöd, både i samhället och i näringslivet, för uppskalad användning av AI och robotik. Cirka 80 % av svenskarna är positiva till idén om ökad användning av AI och robotik, och tror att en övergång till mer datorbaserade funktioner kommer att vara bra för samhället och samhällsekonomin på lång sikt.
Och Sveriges ökande engagemang inom AI, maskininlärning och robotik går inte obemärkt förbi internationellt. Fler svenska företag, särskilt de som är involverade i avancerade forskningsprojekt i kommersiell skala, kommer sannolikt att bli föremål för utländska friare.
Läs mer om artificiell intelligens i företaget
- Artificiell intelligens spelar en allt viktigare affärsroll för Sveriges banker – och chatbots är utgångspunkten för många.
- Teknologerna som bygger artificiell intelligens-algoritmer bör ta ansvar för teknikens påverkan på samhället , visar en undersökning.
- Inför sitt årliga möte i Davos varnar World Economic Forum för att artificiell intelligens behöver en stark styrning.
Denna nya trend för förvärv blev uppenbar när Huachangda Intelligent Equipment, en kinesisk industrirobotintegratör som främst servar Kinas bilindustri, köpte Västerås-baserade Robot System Products (RSP) i november 2017. RSP, som delades ut från ABB-koncernen 2003, har verksamhetsenheter i Sverige, Tyskland och Kina och tillverkar en rad integrerade produkter för robotar, inklusive gripdon, svetsutrustning och verktygsväxlare.
Sveriges huvudsakliga tjänstesektor avser också att använda mer AI, maskininlärning och robotik för att automatisera rutinmässiga kundrelaterade operationer. Swedbanks ökade fokus på digitalisering och automatisering av dagliga banktjänster kan visa sig vara avgörande för bankens mål att hålla sin kostnadsbas under 17 miljarder kronor (1,7 miljarder euro) under 2018 och 2019. Swedbanks digital-AI-maskininlärningsövergång och integration Projektet startade 2016 och leds av dess digitala bankenhet under ledning av Lotta Lovén.
En positiv bild
I slutändan målar SSE:s rapport upp en positiv bild av en framtid där maskiner utför fler av de rutinuppgifter som för närvarande utförs av människor. Det understryker de uppenbara ekonomiska fördelarna med att implementera automatisering, inklusive minskade lönekostnader till följd av utbyte av mänsklig arbetskraft.
Den utökade användningen av AI , maskininlärning och robotik kommer oundvikligen att leda till arbetsplatser där färre anställda kommer att behövas för att uppnå samma resultat på grund av ökad produktivitet.
Andra mervärdefördelar med automatisering inkluderar ökad genomströmning och produktivitet, förbättrad säkerhet, minskat avfall och högre kvalitet. För både den privata och offentliga sektorn kommer detta att bidra till att sänka drifts- och administrationskostnaderna, vilket leder till förbättrade rörelsemarginaler för näringslivet.